top of page
Sök
  • Skribentens bildFilippa Dietmann

Att vara eller inte vara, stressad?

Uppdaterat: 12 mars 2021

Välkommen till bloggen! Jag möter många som pressar sig och stressar på just nu. Allt och lite till måste hinnas med och då är det lätt att tappa orken och lusten. En av de första sakerna som försvinner när det är för mycket är glädjen. Att ta ett steg till sidan, betrakta sig själv och se det roliga, det vackra, det där lilla extra. I många av mina uppdrag finns det här med mående och stress med. Hjärnan fungerar ju så att det vi fokuserar på växer. Det betyder att om vi fokuserar på det vi vill och på det som ger bra energi. Men med hjärnan som fokuserar på att minimera fara och hot och med stressen med i bilden är det inte alltid lätt, och det blir annat än rätt. Tre steg för att ta dig ur stresskänslan:

  • Stanna upp

Stanna upp och bli medveten om vad du håller på med, vad du tänker och känner. Om hjärnan mal på, få den att stanna upp. Notera vad som pågår.

  • Acceptera

Acceptera det som är. Det är ok att vara stressad. Känslan är neuropeptider i hjärnan som behöver frigöras och det gör du genom att släppa ut dom. Gör så här när känslan tar överhanden: Acceptera att känslan finns. Andas igenom den, stanna kvar och fokusera på din andning. Fortsätt fokusera på din andning. Stressen klingar av efter ca 90 sekunder om det inte är en gammal känsla som har lagrats på genom åren.

  • Fokusera

När du väl accepterat det som är och lugnat ner systemet tar du nya tag. Du är lugnare, har att annat perspektiv och ser klarare på situationen. Skriv ner det som är viktigt och fokusera på en sak i taget. Är du i läge att fylla på med verktyg, kunskap och tips för att leda dig själv? Då är mitt årsabonnemang Det Inre Ledarskapet något för dig och ditt team. Det är effektiv kompetensutveckling i det personliga ledarskapet där du får nycklarna till ditt ledarfundament. Allt från hur hjärnan fungerar, vad som begränsar dig, till hur du får saker gjorda och coachar dig själv. Här kan du läsa mer. Behöver du hjälp med processledning, individuell coaching, teamcoaching eller ett ledarskapsprogram? Varmt välkommen att höra av dig. Verktygslådan Tycker du om min blogg och vill ha påfyllnad med ledarskapstips, verktyg och uppmaningar, anmäl dig till Verktygslådan som kommer varannan fredag. Jag önskar dig fina veckor här framöver! /Filippa


10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Den mentala motståndskraften

Hej! Hur har du det denna märkliga tid? Är du stressad, orolig, känner du att du har tappat kontrollen eller är du lugn, saklig och lösningsfokuserad? Det är lätt att bli stressad, att reagera irrati

Comentários


bottom of page