Screenshot 2018-03-13 16.46.06
BLOGG

Hej!
Bloggen idag handlar om att fatta beslut. Och hur hjärnan ställer till det om den får härja fritt.
Just nu behöver jag fatta en mängd beslut. Jag älskar det jag gör och jag vill prioritera mitt fokus för att vara ännu tydligare. Vad ska prioriteras? Och så hälsan såklart, hur bra vill jag må och vad är jag villig att utveckla för att nå dit? Känner du igen dig?
Jag vill att mina beslut ska vara medvetna, genomtänkta och med ett längre tidsperspektiv. Dagens blogg handlar om hur hjärnan fungerar vid beslutsfattande och vad du kan göra för att överlista din hjärna.

Vi fattar en mängd beslut varje dag och de flesta är inte medvetna. Och inte logiska heller, för hjärnan är inte alltid logisk.

 • Hjärnan föredrar alltid det som ger resultat här och nu. Kortsiktiga belöningar triggar striatum, belöningssystemet.
 • Hjärnan ogillar förändringar, den är bekväm och vill spara energi. Amygdala, känslocentret, vill undvika all form av förändring och obehag.
 • Hjärnan vill ha rätt och letar bevis som bekräftar tidigare beslut. Den vill alltid gå på samma lösningar som tidigare. 
Tips om hur du fattar medvetna beslut
 1. Koppla alltid in det långsiktiga perspektivet (vinster) vid viktiga beslut. ”Hur påverkar det här dig/er på längre sikt?” 
 2. Fundera om beslutet som ska tas handlar om bekvämlighet eller om det verkligen är till det bästa. ”Har du/ni tänkt på alla möjliga alternativ, även de obekväma?”
 3. Eftersom rädslan ofta styr om vi inte är medvetna behöver du ta med om du väljer den trygga lösningen istället för den bästa. ”Har du/ni analyserat riskerna med alla olika alternativ?”
Är du intresserad av att utveckla ditt ledarskap så kan något av programmen i Leadership Growth Academy vara något för dig.

DET INRE LEDARSKAPET ett online-program på 10 veckor i självledarskap. Vi behöver alla börja med att leda oss själva och här får du verktyg för att styra och inspirera dig.  
LEADERSHIP MASTER PROGRAM ett krävande ledarskapsprogram under 9 månader för kvinnliga ledare och chefer. Det är endast en start per år och begränsat med platser, nästa start är februari 2020.  Vill du transformera ditt ledarskap hör av dig så berättar jag mer.  

Anmäl dig här till Verktygslådan som kommer varannan fredag med ledarskapsverktyg.

Allt gott!
Filippa
Läs hela inlägget »

Hej!
Så är den äntligen här, sommaren, och ledigheten närmar sig. Den härliga efterlängtade vilan från vardagen, som har så mycket förhoppningar med sig. Men den blir inte alltid som planerat, tänkt eller drömt… utan annorlunda men det behöver ju inte vara sämre utan kan till och med bli bättre. 

Det är en konst att vara ledig, det märker jag inte minst på människor runtomkring mig. Det är mycket som ska hinnas med innan, men också under semestern. Massor kläms in så att man inte blir helt ledig, utvilad och återhämtad. Och jag vet att vi alla är olika och att vissa gillar att ha fullt upp på semestern men jag tror på att vara vaken på det där. Är man inte bra på att vara ledig blir man tids nog inte bra på att jobba heller. Det gäller att påminna oss om det så att vi är hållbara, länge.

För att vara riktigt effektiv och grym på att jobba behöver du vara en mästare på att vara ledig. Och det är ju en konst, för det kan komma så mycket saker i vägen. 

När du är ledig och hjärnan får lugn och ro händer det här

 • Signaler om att det är dags att varva ner skickas automatiskt via det autonoma nervsystemet, som gör att ditt blodtryck sänks och din puls går ner. Belöningssystemet aktiveras och signalämnet dopamin frigörs, vilket gör dig lyckligare och mer harmonisk.
 • Hjärnan vilar aldrig fullt ut men den får gå på lågvarv, vilket är bra, även om du kan känna dig lite ”förslöad”.
 • När hjärnan inte längre utsätts för stress utan har fått varvat ner kommer den att släppa fram andra förmågor som att öka din kreativitet, lekfullhet och förmåga att vara här och nu.
Vill du ha min verktygslåda som kommer varannan fredag med ledarskapstips, anmäl dig här.


Jag önskar dig en fin sommar med en massa ledighet, på riktigt.
Kram Filippa

Läs hela inlägget »

Hej,
Idag handlar bloggen om mångfald, en sån viktig fråga för att skapa bra resultat och verkligen nyttja våra olikheter. Man kan jobba praktiskt med mångfald på många olika sätt. 
Här är mina 6 strategier:

 • Hjärnkunskap
  Använd kunskap från neurovetenskapen om hur hjärnan fungerar och från neuroledarskap hur vi ska leda oss själva. För att öka medvetenheten, förståelsen och se möjligheterna.
 • Modell om likheter och olikheter
  Vi är olika vad gäller personligheter och beteenden och ska vara det, men använd ett gemensamt språk. Då kan någon form av kommunikationsmodell hjälpa till.
 • Strukturer
  Underlätta möjligheten till samarbete för att verkligen leva mångfald. Då behövs strukturer som gemensamma tydliga mål och strategier, överenskomna spelregler och att ge varandra konstruktiv feedback. Bland annat.
 • Lyssna och prata för förståelse
  Skapa relationer byggda på förståelse och förtroende.
  ”Kommunikationscykeln” ärett konkret verktyg som hjälper till att skapa goda relationer.1. Lyssna för att förstå 2. Sammanfatta kortfattat 3. Stäm av - ”Jag hörde dig säga……., stämmer det?”
 • Fråga
  Ställ kraftfulla frågor och var beredd att lyssna på svaret, utan att gå i försvar. ”Vad behöver du, egentligen?”
 • Fokus utanför boxen
  Landa utanför boxen, alltså medvetet skapa mångfaldstänk. Utmana gamla vanor, ifrågasätt tillvägagångssätt och använd fler perspektiv. ”Om vi tänkte tvärtom, hur skulle det se ut?

Har du behov av ett bollplank, ett ledarprogram eller en utvecklingspartner som hjälper dig att lyckas är du alltid välkommen att höra av dig med dina stora eller små frågeställningar.
 
Sista chansen!
Vår-erbjudandet gäller en vecka till, t.o.m 31 maj.
Boosta ditt personliga ledarskap med 10 veckors onlineutbildningen Ditt Inre Ledarskap. Använd koden SPRING2019 för att betala 50%av ordinarie pris. Det gäller enbart mina prenumeranter så gå in och prenumerera på verktygslådan.  
 
Ha det gott!
 Varma hälsningar Filippa

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

arkiv

Senaste kommentarer