Screenshot 2018-03-13 16.46.06
BLOGG

Hej!
Välkommen till min blogg med fokus på ditt ledarskap. Förra bloggen handlade om vikten av att vara tydlig i sitt ledarskap, oavsett vilka roller vi har. Att vara bottnad, att kommunicera det vi står för och upprepa det som är viktigt. ”Repetition är kunskapens moder” som ledare.

Idag fokuserar jag på våra inre kompasser, alltså kärnvärden som jag väljer att kalla dem när det handlar om våra egna personliga värderingar. De talar om vad som är viktigt och vilka vi är oavsett vad vi gör eller var vi är. Har vi koll på våra kärnvärden blir besluten enklare att ta. Och målen vi sätter upp blir mer värdefulla, eftersom de bottnar i våra kärnvärden. Nästa blogg tar jag kompasserna ett steg längre, då handlar det om våra gemensamma värderingar, dvs teamets, företagets eller organisationens kompasser som ska visa sig i beteenden.
Gillar du det här, prenumerera på min verktygslåda som kommer varannan fredag.

Jag tycker Greta Thunberg är en alldeles särdeles viktig ledare i världen just nu. Hon vet vad som är viktigt, är påläst, går på riktig energi. I hennes fall övertygelsen och som hon själv beskriver det, ren rädsla för vad som ska hända med jorden om vi fortsätter som vi gjort hittills. Greta har en stark inre kompass och är synkad från kärnvärden till beteenden.

Att hitta dina egna kärnvärden är en process som du kan behöva hjälp med men du kan även testa på egen hand. Här kommer ett verktyg i jakten på att hitta dina personliga kärnvärden. Se till att du har gott om tid för dina reflektioner.
1. Tänk på ett specifikt bra lyckligt topp-ögonblick i ditt liv. Beskriv för dig själv vad det var som hände, vad gjorde du, vilka som var där. Måla upp minnet så tydligt du kan på det sätt som fungerar bäst för dig.
2. Ringa in vad det var som var så bra och hur det kändes för dig.
3. Ställ dig frågor: Vad var det egentligen som gjorde att det här är en viktig händelse i livet? Vilka viktiga delar var närvarande? Vad gjorde att du mådde bra? 
De 1-3 faktorer som kommer upp kan mycket möjligt vara dina kärnvärden. Stäm av dem med vad som är viktigt för dig i livet. Finns de i ditt liv just nu?

Ett av mina viktiga kärnvärden är utveckling, att lära. Jag mår bra när jag utvecklas, när jag lär nytt, när jag testar att bryta mina barriärer, kommer vidare även om jag inte alla gånger är 100% säker på vart, vad eller hur. ”Då känner jag livet i mig” som Abbes pappa, i Madicken, säger. Då utvecklar jag även andra ledare att spränga sina barriärer, att bli sina bästa jag. Då är min inre kompass rätt riktad.
- ”När känner du livet i dig”? 

Behöver du en utvecklingspartner i ledarskapsfrågor, maila mig.
Jag önskar dig fina februari-veckor!
Glada hälsningar Filippa 
 

Läs hela inlägget »

Välkommen till min blogg med fokus på ditt ledarskap. Hur du leder dig själv, andra och genom andra. Här får du tips och verktyg för både dina stora och små ledarutmaningar.

Jag är ett fan av Greta Thunberg. Jag är så imponerad, rörd och inspirerad. Det handlar inte bara om hennes budskap om hur det står till med vår värld och uppmaningen till oss att agera NU för att det ska finnas något kvar framöver. Det är livsviktigt och fullständigt nödvändigt att vi alla bidrar till hur vi behöver leva. Vi kan alla göra förändringar, även om det kostar på. Alla behöver hjälpa till. Tillsammans gör det skillnad.
Det handlar även om hur Greta gör det. Hon är så tydlig som det går, hon skräder inte med orden, hon levererar sitt budskap rakt upp och ner och är genomärlig. Dessutom är Greta uthållig. Hon fortsätter att strejka på fredagar, idag den 24:e veckan. #schoolstrike4climate  #FridaysforFuture
Greta har inspirerat så många människor inte bara i Sverige utan i andra länder att haka på för att förändra vanliga människors beteenden och politiken. Det är stort och det är vad vi behöver. Vi behöver ledare som står upp och visar sig, som tar i det som är allra jobbigast och känsligast och står stadigt med integritet. 

Jag träffade en person häromveckan  som anser att det inte spelar någon roll om vi i Sverige förändrar våra vanor så länge de stora länderna, som är de riktiga bovarna, fortsätter som de gör. Jag delar inte hens åsikt. Som ledare, i våra egna liv, och många av oss även ledare för andra, behöver vi ta ställning i viktiga frågor och agera på det. Det kan handla om globala frågor, det kan lika gärna handla om ledarskapet i teamet. Vi behöver stå upp oavsett vad andra tycker eller tänker. Deras agendor får stå för dem. Du står för din och det som är viktigt för dig. Det är integritet och det är mod, vilket vi behöver mer av.
Vad i ditt ledarskap behöver du stå upp för mer?

5 steg till tydlighet
Vad behöver du tänka på när du ska vara så där tydlig, så att andra inte bara förstår dig utan även följer dig? 

  • Bottna. Bottna i vad du står för, vad du verkligen tycker. Bli helt klar över varför det är så. Kolla av dina beslut med dina kärnvärden. Om du är det minsta osäker, var beredd att omvärdera även om det landar i att du helt ändrar ståndpunkt. Vi kan och ska ändra oss ibland, det är mänskligt.
  • Kommunicera. Var tydlig oavsett om det är i tal eller skrift. Om det behövs för att vara tydlig, modifiera. Se till att det du säger och hur det görs kommer från dig själv och är genuint. Säkerställ att och hur det tas emot.
  • Upprepa. För att få andra att förstå att det är viktigt och på riktigt, upprepa och upprepa. Om det inte går fram är det du som behöver slipa på det och justera. Det är inte mottagarna det är fel på.
  • Visa vägen. Visa själv vägen till det som är rätt. Det ska vara lätt för andra att göra rätt. Det börjar med dig och du inte bara visar utan går vägen själv.
  • Lyft. Lyft andra. Ge positiv feedback på det som du står för. När andra går vägen lyfter du dem och visa på det goda. Det vi fokuserar på växer, som bekant.

Jag uppmanar dig att träna på din tydlighet de kommande veckorna.


Nytt Event!
Runda Bordet för Ledare
heter mitt nya event där jag samlar ett litet antal ledare och chefer för samtal om ledarskap, om viktiga aktuella händelser och om de 7 stegen till transformation. Det första, onsdagen den 6 februari är fullbokat. På eventet tisdagen den 12 februari kl 17.00 finns det platser kvar runt bordet. Vi träffas på en restaurang i Stockholm och det är kostnadsfritt, du betalar enbart din mat och dryck. 
Låter det intressant, boka din plats här. 

 
Ha det gott kommande februari-veckor!

Glada hälsningar Filippa

Läs hela inlägget »

Hej!
Välkommen till min blogg med fokus på ditt ledarskap. Hur du leder dig själv, andra och genom andra. Här får du tips och verktyg för både dina stora och små ledarutmaningar.
Nyligen träffade jag en klok ledare och vän, som tyckte att jag skulle skriva om hur viktigt det är att sätta laget före jaget. Alltså att som chef och ledare förstå att fokus på teamet, och inte på sig själv, är nyckeln. Det tyckte jag var en bra idé! Varför ska man då sätta laget före jaget?

Först tycker jag man ska fundera på vad som gör en ledarperson självcentrerad och inte fokuserad på dem man ska leda. De sakerna jag kommer att tänka på är rädsla, oförmåga och omedvetenhet. Rädslan att visa att man inte kan – att man helt enkelt inte vet hur man gör för att leda och lyfta ett team att utvecklas och trivas. Är man omedveten om att man varken kan eller förstår att det faktiskt finns nycklar till framgång för team, då är även det en stor orsak. Många blir chefer, fortfarande tyvärr, på grund av att de är experter inom sitt område. Och det fungerar om de även har eller får kompetensen hur man är chef, ledare och coach för sitt team. Annars blir det inget vidare, är min erfarenhet.
Vi behöver ställa krav på våra ledare och på oss själva vad gäller ledarskap. Det tar oss ur okunskap och tvingar oss in i utveckling. Det bidrar till medvetenhet, mod och förmåga.

Framtidens ledarskap kommer i betydligt större utsträckning än idag att handla om fokus på medarbetarna, våra viktigaste resurser. Att underlätta för team att prestera, att bidra till deras utveckling på riktigt, att erbjuda viktigt görande. Att kunna svara på frågorna VARFÖR och VAD men lägga frågan HUR helt hos teamet.

Handen på hjärtat, sätter du laget före jaget?

Verktygslådan handlar om ”Laget före jaget”
Hur gör du som ledare för att sätta laget före jaget, ”släppa sargen”, alltså kontroll och fokus på dig själv och kliva in i matchen som ledare med fokus på teamet? Det finns många svar men här kommer några av mina tips:

  • Ställ frågorna. Hur är jag som ledare? Vad behöver jag utveckla? Ställ frågorna till dig själv, till ditt team. Det skapar medvetenhet och det kräver mod. Utan medvetenhet är det svårt att utvecklas. Och utan mod, ingen ordentlig utveckling.
  • Släpp dina svar. Våga lita på att teamet vet svaren på frågorna varför, vad, när, hur och vem. Även om det inte blir exakt på de sätt som du tycker är bäst så är det bra sätt eftersom det engagerar teamet betydligt mycket mer än om de enbart gör som du säger. Engagemang skapas av att få bidra och prestera genom att nyttja sin potential.
  • Se människorna. Alla vill bli sedda och bekräftade. Alla, punkt. Hitta dina verktyg, dina strukturer och vanor för att återkoppla till teamet. Börja mötena med att uppmärksamma vad du ser att det har presterat. Be teammedlemmarna berätta vad de är stolta över. Ge alla individuell feedback. Hitta dina sätt.

 Vad ska du göra för att fokusera på ditt team än mer?

Jag söker nya Transformers och har några platser kvar!
Anmälningarna är i full gång till vårens ledarprogram Leadership Master Program med start i slutet på februari.

En liten grupp kvinnliga ledare transformerar sitt ledarskap under 9 månader. Ledarskapet inifrån och ut, hela vägen till transformation. De blir tryggare, tydligare och modigare som ledare för sig själva, för andra och genom andra. Är du en av dem?

Några röster från deltagarna som avslutade sitt program i december 2018
”Har inte mått så bra som jag gör nu på ca 20 år”
”Jag har fått hjälp att se mig själv med nya ögon”
”Bra med webbmöten på arbetstid. Bra ordning (kultur) i samtalen på webbträffarna.
"Bra innehåll och frågor att reflektera över”
”Utbildningen har skapat en ovärderlig gemenskap mellan oss deltagare. Att få ta del av andras, och dela med sig av egna, erfarenheter, tankar och utmaningar har gett ytterligare en dimension till utbildningen och min egen utveckling”
"Filippa ser människan bakom ledaren"
”Jag har blivit utmanad i mitt sätt att tänka och kring mina sanningar om mig själv, vilket gjort att jag vågat tänka och göra nytt”

Låter det intressant?
Boka ett upptäckarsamtal med mig, där vi fokuserar på vad du vill med ditt ledarskap, jag berättar mer om utbildningen och du kan ställa alla frågor.
Ha det gott!
Glada hälsningar Filippa

Läs hela inlägget »

Senaste inläggen

arkiv

Senaste kommentarer