top of page
Sök
  • Skribentens bildFilippa Dietmann

Den mentala motståndskraften

Uppdaterat: 12 mars 2021

Hej! Hur har du det denna märkliga tid? Är du stressad, orolig, känner du att du har tappat kontrollen eller är du lugn, saklig och lösningsfokuserad? Det är lätt att bli stressad, att reagera irrationellt när vi blir kidnappade av rädsla och påverkade av andra runt omkring oss. Det krävs en hel del medvetenhet och fokus på helheten för att kunna vara cool, ha perspektiv och inte dras med i all oro. Mitt i allt känns det lite befriande när en mig närstående i den äldre generationen säger att det är väl inte så himla viktigt att ha massa toapapper, man kan faktiskt ta tidningspapper, det gjorde man under andra världskriget. Förmågan till distans är viktig även när det är tuffa tider. Om det handlar den här verktygslådan. Lite reflektioner och uppmaningar Sverige har en dryg halvmiljon företagare och vi har fler än en miljon småföretag i landet. Nu gäller det att tänka till; hur kan vi bidra för att få marknaden att snurra så gott det går givet det som är!? Kan jag och du handla hos våra lokala handlare? Om vi handlar online, väljer vi de mindre och mer sårbara leverantörerna? Kan vi välja att lägga vår vardagskonsumtion hos dom som behöver det mest? Det kanske inte går, men vi kan i alla fall ställa oss frågan. Vilka kan jag stödja? Nu gäller det att hantera stressfulla situationer och att utveckla en stark mental motståndskraft. Det handlar om att stärka förmågan att snabbt återhämta sig och se lösningar i tuffa situationer. Det här kan vi träna upp. Mental motståndskraft I tider av kris och stress är det viktigt att vara starkt mentalt motståndskraftig, ha sk mental resiliens, för att snabbt kunna anpassa sig och fokusera på det man kan påverka. 5 strategier för att öka din mentala styrka

  • Fokusera på det som går att påverka Genom att fokusera på det du kan påverka kan du agera själv. Se till dina behov och de runtomkring dig och gör det du kan. Vad behöver du själv? Vad behöver dina nära och kära? Vad behöver dina medarbetare? Hur fortsätter ni styra till era mål?

  • Acceptera det som är Acceptans är en av de viktigaste strategierna för att hantera olika krissituationer. Vissa saker kan du inte påverka och då finns är det ingen idé att stressa upp dig. Om du är en orolig och stressad själ är det oerhört viktigt att använda de här fem strategierna.

  • Rör på dig, varje dag Fysisk aktivitet har positiv effekt mot oro, stress och depression. Ta en promenad eller en löprunda i naturen. Det är läkande!

  • Praktisera medveten närvaro Se till att få ner stressnivåerna i kroppen genom att vara totalt medveten i det som är just nu. Använd avslappning, meditation, yoga eller något annat där du blir helt och fullt uppslukad av nuet.

  • Styr din inre dialog Var medveten om dina tankar och känslor och utveckla hälsosamt självprat. Planera och fortsätt att styr till målen även om det kanske får ta andra vägar än den ursprungliga planen. Jag klarar det här! Du klarar det här! Vi klarar det här!

Nu hjälps vi åt! Om jag kan hjälpa dig på något sätt med min kompetens, erfarenhet och mina färdigheter, hör av dig så pratas vi vid. Allt gott till dig! Filippa

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Att vara eller inte vara, stressad?

Välkommen till bloggen! Jag möter många som pressar sig och stressar på just nu. Allt och lite till måste hinnas med och då är det lätt att tappa orken och lusten. En av de första sakerna som försvinn

Hozzászólások


bottom of page