Screenshot 2018-03-13 16.46.06

Fatta besluten

Hej!
Bloggen idag handlar om att fatta beslut. Och hur hjärnan ställer till det om den får härja fritt.
Just nu behöver jag fatta en mängd beslut. Jag älskar det jag gör och jag vill prioritera mitt fokus för att vara ännu tydligare. Vad ska prioriteras? Och så hälsan såklart, hur bra vill jag må och vad är jag villig att utveckla för att nå dit? Känner du igen dig?
Jag vill att mina beslut ska vara medvetna, genomtänkta och med ett längre tidsperspektiv. Dagens blogg handlar om hur hjärnan fungerar vid beslutsfattande och vad du kan göra för att överlista din hjärna.

Vi fattar en mängd beslut varje dag och de flesta är inte medvetna. Och inte logiska heller, för hjärnan är inte alltid logisk.

  • Hjärnan föredrar alltid det som ger resultat här och nu. Kortsiktiga belöningar triggar striatum, belöningssystemet.
  • Hjärnan ogillar förändringar, den är bekväm och vill spara energi. Amygdala, känslocentret, vill undvika all form av förändring och obehag.
  • Hjärnan vill ha rätt och letar bevis som bekräftar tidigare beslut. Den vill alltid gå på samma lösningar som tidigare. 
Tips om hur du fattar medvetna beslut
  1. Koppla alltid in det långsiktiga perspektivet (vinster) vid viktiga beslut. ”Hur påverkar det här dig/er på längre sikt?” 
  2. Fundera om beslutet som ska tas handlar om bekvämlighet eller om det verkligen är till det bästa. ”Har du/ni tänkt på alla möjliga alternativ, även de obekväma?”
  3. Eftersom rädslan ofta styr om vi inte är medvetna behöver du ta med om du väljer den trygga lösningen istället för den bästa. ”Har du/ni analyserat riskerna med alla olika alternativ?”
Är du intresserad av att utveckla ditt ledarskap så kan något av programmen i Leadership Growth Academy vara något för dig.

DET INRE LEDARSKAPET ett online-program på 10 veckor i självledarskap. Vi behöver alla börja med att leda oss själva och här får du verktyg för att styra och inspirera dig.  
LEADERSHIP MASTER PROGRAM ett krävande ledarskapsprogram under 9 månader för kvinnliga ledare och chefer. Det är endast en start per år och begränsat med platser, nästa start är februari 2020.  Vill du transformera ditt ledarskap hör av dig så berättar jag mer.  

Anmäl dig här till Verktygslådan som kommer varannan fredag med ledarskapsverktyg.

Allt gott!
Filippa

Bloggarkiv