Screenshot 2018-03-13 16.46.06

Konsten att vara ledig

Hej!
Så är den äntligen här, sommaren, och ledigheten närmar sig. Den härliga efterlängtade vilan från vardagen, som har så mycket förhoppningar med sig. Men den blir inte alltid som planerat, tänkt eller drömt… utan annorlunda men det behöver ju inte vara sämre utan kan till och med bli bättre. 

Det är en konst att vara ledig, det märker jag inte minst på människor runtomkring mig. Det är mycket som ska hinnas med innan, men också under semestern. Massor kläms in så att man inte blir helt ledig, utvilad och återhämtad. Och jag vet att vi alla är olika och att vissa gillar att ha fullt upp på semestern men jag tror på att vara vaken på det där. Är man inte bra på att vara ledig blir man tids nog inte bra på att jobba heller. Det gäller att påminna oss om det så att vi är hållbara, länge.

För att vara riktigt effektiv och grym på att jobba behöver du vara en mästare på att vara ledig. Och det är ju en konst, för det kan komma så mycket saker i vägen. 

När du är ledig och hjärnan får lugn och ro händer det här

  • Signaler om att det är dags att varva ner skickas automatiskt via det autonoma nervsystemet, som gör att ditt blodtryck sänks och din puls går ner. Belöningssystemet aktiveras och signalämnet dopamin frigörs, vilket gör dig lyckligare och mer harmonisk.
  • Hjärnan vilar aldrig fullt ut men den får gå på lågvarv, vilket är bra, även om du kan känna dig lite ”förslöad”.
  • När hjärnan inte längre utsätts för stress utan har fått varvat ner kommer den att släppa fram andra förmågor som att öka din kreativitet, lekfullhet och förmåga att vara här och nu.
Vill du ha min verktygslåda som kommer varannan fredag med ledarskapstips, anmäl dig här.


Jag önskar dig en fin sommar med en massa ledighet, på riktigt.
Kram Filippa

Bloggarkiv