Screenshot 2018-03-13 16.46.06

Vart pekar din inre kompass?

Hej!
Välkommen till min blogg med fokus på ditt ledarskap. Förra bloggen handlade om vikten av att vara tydlig i sitt ledarskap, oavsett vilka roller vi har. Att vara bottnad, att kommunicera det vi står för och upprepa det som är viktigt. ”Repetition är kunskapens moder” som ledare.

Idag fokuserar jag på våra inre kompasser, alltså kärnvärden som jag väljer att kalla dem när det handlar om våra egna personliga värderingar. De talar om vad som är viktigt och vilka vi är oavsett vad vi gör eller var vi är. Har vi koll på våra kärnvärden blir besluten enklare att ta. Och målen vi sätter upp blir mer värdefulla, eftersom de bottnar i våra kärnvärden. Nästa blogg tar jag kompasserna ett steg längre, då handlar det om våra gemensamma värderingar, dvs teamets, företagets eller organisationens kompasser som ska visa sig i beteenden.
Gillar du det här, prenumerera på min verktygslåda som kommer varannan fredag.

Jag tycker Greta Thunberg är en alldeles särdeles viktig ledare i världen just nu. Hon vet vad som är viktigt, är påläst, går på riktig energi. I hennes fall övertygelsen och som hon själv beskriver det, ren rädsla för vad som ska hända med jorden om vi fortsätter som vi gjort hittills. Greta har en stark inre kompass och är synkad från kärnvärden till beteenden.

Att hitta dina egna kärnvärden är en process som du kan behöva hjälp med men du kan även testa på egen hand. Här kommer ett verktyg i jakten på att hitta dina personliga kärnvärden. Se till att du har gott om tid för dina reflektioner.
1. Tänk på ett specifikt bra lyckligt topp-ögonblick i ditt liv. Beskriv för dig själv vad det var som hände, vad gjorde du, vilka som var där. Måla upp minnet så tydligt du kan på det sätt som fungerar bäst för dig.
2. Ringa in vad det var som var så bra och hur det kändes för dig.
3. Ställ dig frågor: Vad var det egentligen som gjorde att det här är en viktig händelse i livet? Vilka viktiga delar var närvarande? Vad gjorde att du mådde bra? 
De 1-3 faktorer som kommer upp kan mycket möjligt vara dina kärnvärden. Stäm av dem med vad som är viktigt för dig i livet. Finns de i ditt liv just nu?

Ett av mina viktiga kärnvärden är utveckling, att lära. Jag mår bra när jag utvecklas, när jag lär nytt, när jag testar att bryta mina barriärer, kommer vidare även om jag inte alla gånger är 100% säker på vart, vad eller hur. ”Då känner jag livet i mig” som Abbes pappa, i Madicken, säger. Då utvecklar jag även andra ledare att spränga sina barriärer, att bli sina bästa jag. Då är min inre kompass rätt riktad.
- ”När känner du livet i dig”? 

Behöver du en utvecklingspartner i ledarskapsfrågor, maila mig.
Jag önskar dig fina februari-veckor!
Glada hälsningar Filippa 
 

Bloggarkiv