Screenshot 2018-03-13 16.46.06

fem steg till tydlighet

Välkommen till min blogg med fokus på ditt ledarskap. Hur du leder dig själv, andra och genom andra. Här får du tips och verktyg för både dina stora och små ledarutmaningar.

Jag är ett fan av Greta Thunberg. Jag är så imponerad, rörd och inspirerad. Det handlar inte bara om hennes budskap om hur det står till med vår värld och uppmaningen till oss att agera NU för att det ska finnas något kvar framöver. Det är livsviktigt och fullständigt nödvändigt att vi alla bidrar till hur vi behöver leva. Vi kan alla göra förändringar, även om det kostar på. Alla behöver hjälpa till. Tillsammans gör det skillnad.
Det handlar även om hur Greta gör det. Hon är så tydlig som det går, hon skräder inte med orden, hon levererar sitt budskap rakt upp och ner och är genomärlig. Dessutom är Greta uthållig. Hon fortsätter att strejka på fredagar, idag den 24:e veckan. #schoolstrike4climate  #FridaysforFuture
Greta har inspirerat så många människor inte bara i Sverige utan i andra länder att haka på för att förändra vanliga människors beteenden och politiken. Det är stort och det är vad vi behöver. Vi behöver ledare som står upp och visar sig, som tar i det som är allra jobbigast och känsligast och står stadigt med integritet. 

Jag träffade en person häromveckan  som anser att det inte spelar någon roll om vi i Sverige förändrar våra vanor så länge de stora länderna, som är de riktiga bovarna, fortsätter som de gör. Jag delar inte hens åsikt. Som ledare, i våra egna liv, och många av oss även ledare för andra, behöver vi ta ställning i viktiga frågor och agera på det. Det kan handla om globala frågor, det kan lika gärna handla om ledarskapet i teamet. Vi behöver stå upp oavsett vad andra tycker eller tänker. Deras agendor får stå för dem. Du står för din och det som är viktigt för dig. Det är integritet och det är mod, vilket vi behöver mer av.
Vad i ditt ledarskap behöver du stå upp för mer?

5 steg till tydlighet
Vad behöver du tänka på när du ska vara så där tydlig, så att andra inte bara förstår dig utan även följer dig? 

  • Bottna. Bottna i vad du står för, vad du verkligen tycker. Bli helt klar över varför det är så. Kolla av dina beslut med dina kärnvärden. Om du är det minsta osäker, var beredd att omvärdera även om det landar i att du helt ändrar ståndpunkt. Vi kan och ska ändra oss ibland, det är mänskligt.
  • Kommunicera. Var tydlig oavsett om det är i tal eller skrift. Om det behövs för att vara tydlig, modifiera. Se till att det du säger och hur det görs kommer från dig själv och är genuint. Säkerställ att och hur det tas emot.
  • Upprepa. För att få andra att förstå att det är viktigt och på riktigt, upprepa och upprepa. Om det inte går fram är det du som behöver slipa på det och justera. Det är inte mottagarna det är fel på.
  • Visa vägen. Visa själv vägen till det som är rätt. Det ska vara lätt för andra att göra rätt. Det börjar med dig och du inte bara visar utan går vägen själv.
  • Lyft. Lyft andra. Ge positiv feedback på det som du står för. När andra går vägen lyfter du dem och visa på det goda. Det vi fokuserar på växer, som bekant.

Jag uppmanar dig att träna på din tydlighet de kommande veckorna.


Nytt Event!
Runda Bordet för Ledare
heter mitt nya event där jag samlar ett litet antal ledare och chefer för samtal om ledarskap, om viktiga aktuella händelser och om de 7 stegen till transformation. Det första, onsdagen den 6 februari är fullbokat. På eventet tisdagen den 12 februari kl 17.00 finns det platser kvar runt bordet. Vi träffas på en restaurang i Stockholm och det är kostnadsfritt, du betalar enbart din mat och dryck. 
Låter det intressant, boka din plats här. 

 
Ha det gott kommande februari-veckor!

Glada hälsningar Filippa

Bloggarkiv