Screenshot 2018-03-13 16.46.06

Få sakerna gjorda

Hej!
Välkommen till min blogg med verktyg för ditt ledarskap. Verktygslådan kommer varannan vecka och fokuserar på hur du leder dig själv, hur du leder andra och genom andra. Här får du tips och verktyg för dina stora och små utmaningar.
 
Dagens verktygslåda handlar om att få sakerna gjorda med hjälp av Pomodoro-metoden.

Vad är det?
Pomodoro-tekniken går ut på att istället för att göra flera saker samtidigt så väljer du en sak, enbart ensyssla, och fokuserar intensivt på den i 25 minuter. Du skärmar av alla distraktioner och tvingar dig själv att arbeta med fokus på en sak. De här är bra för hjärnan som inte är bra på att multi-taska även om den vill göra sken av det. Hjärnan älskar att skapa avbrott, splittra sig och få snabba belöningar men som sagt, den är dålig på det.

Hur gör man?
1. Skriv ner dagens arbetsuppgifter och välj en av dem. Ta den viktigaste först. Stäng ner allt annat, ta bort push-notiser på mejlen, göm telefonen och visa andra att du är upptagen. (tips, sätt på dig hörlurar som ett signalsystem).
2. Sätt en timer på 25 minuter, ta på dig hörlurarna och jobba intensivt med arbetsuppgiften i exakt 25 minuter.
3. När klockan ringer bockar du av vad du gjort och tar en paus på 5 minuter (fri lek). Tvinga dig att ta pausen även om du är mitt uppe i något. Sätt även timern på 5 minuters paus.
4. Repetera pomodoron (punkterna 1-3) tre gånger och ta sedan en längre paus på 15 minuter (fri lek).
Även om du inte har tid att göra många pomodoro så gör du så många du hinner. Du kan inte bli effektivare!

Team-pomodoro
Pomodoro kan med fördel göras av hela teamet, delar av gruppen eller i ett jobbnätverk. Komplettera punkt 1 med att alla kort berättar för de andra vad som ska göras under pomodoron och beskriv även kort efteråt hur det gick.
Med den här tekniken har jag både skrivit bok, skapat utbildningar och förberett processer. Det är bara den egna tanke på användningsområden som sätter begränsningarna. Få de viktigaste sakerna gjorda, nu! Och det är riktigt rolig också.
 
 Påfyllnad idag fredag 2 februari 
7 steg till framgång i ledarskapet
-hur du tar ditt ledarskap till nästa nivå

Idag kl 12.00 är det dags för ett nytt lunchwebinar. Fokus är hur du utvecklar ditt ledarskap till nästa nivå. Du får med dig kunskap, verktyg och tips för mer trygghet, tydlighet och mod i ditt ledarskap. Föranmälan gör du dig via länken.
Välkommen!
 
Nu önskar jag dig fina veckor framöver.
Kram Filippa

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv