Screenshot 2018-03-13 16.46.06

-Jag vet inte, vad tycker du? Marshmallow, ta plats 

Hej!
Välkommen till min blogg med verktyg för ditt ledarskap. Verktygslådan kommer varannan vecka och fokuserar på hur du leder dig själv, hur du leder andra och genom andra. Här får du tips och verktyg för stora och små utmaningar.
 
December. Äntligen kommer december! Och på söndag är det första advent. Jag har börjat pyssla lite och det är så härligt. Även om det är mycket nu innan jul och tempot går fort så väljer jag väljer mitt fokus – fokus på det härliga och på att koppla av emellanåt. Det är ju så att ”det vi fokuserar på växer” och mitt fokus gör mig glad och nöjd. Vad väljer du att fokusera på?

Kanske har du någon runt dig, eller själv är den, som inte tar sin plats, som tycker att andra är mycket bättre, som har dåligt självförtroende eller dålig självkänsla. Jag kallar den marshmallowen för konsistens är svampaktig, som skum, den ska man inte trycka till för hårt för kärnan är oskyddad. Vill säga att jag gillar marsmallows; att jobba tillsammans med och att umgås med. Och även att äta godiset..
Marsmallow-personen har enorm potential och kan skifta konsistens med hjälp av en bra ledare runtomkring. Är du den?

Dagens verktygslåda
Marshmallowen
Den där personen som inte tar plats på mötena, som inte säger så mycket i sociala sammanhang, som svarar på tilltal men väldigt fåordigt, den som kontrar tillbaka med ”jag vet inte, vad tycker du?” eller ”jag tycker som du”. Känner du igen den?
 
Fundera på hur Marshmallowen påverkar dig. Hur känner du dig när den är i närheten? Hur vill du reagera? Svaren kan ge dig ledtrådar på vad du kan behöva utveckla hos dig själv. Marshmallowen kan vara en gåva till dig i din ledarutveckling.

Man brukar säga att man ska möta personer där de är. I det här fallet är det extra viktigt att förstå personens utgångspunkt. En Marshmallow kan ha dålig självkänsla, dåligt självförtroende, kanske både och eller ett inlärt beteende av att inte ta plats.

Tipsen på hur du kan bemöta och lyfta en Marshmallow är:

  1. Möt personen där den är. Anpassa tempot och röstläget.
  2. Se till att personen får komma till tals utan att det blir obehagligt för den.
  3. I storgrupp, låt den prata i par med någon annan och be den återberätta vad de har pratat om.
  4. Be att få höra Marshmallowens åsikt och bekräfta den.
  5. Om du kan stötta personen enskilt med att coacha, fokusera på att stärka den i att 1. tänka själv 2. fatta beslut själv 3. agera själv 4. ta plats
  6. Lyft personen så att självbilden stärks.
  7. Om du är i en ledande roll fråga personen vad den kan göra för att stärka sitt självförtroende/sin självkänsla och hur du kan stöttar den.

Det var allt för den här gången.
Öva på att bemöta offerkoftan, besserwissern och marshmallowen.
Träning ger färdighet!
 
Om 14 dagar kommer årets sista verktygslåda.
Fram tills dess, ha det riktigt gott!
 
Glada hälsningar
Filippa 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-