Screenshot 2018-03-13 16.46.06

Det svåra i samtalet

Hej,
idag handlar det om det svåra i samtalen eller ”svåra samtal”.
Det kan betyda olika saker beroende på vad som utmanar dig. Det kan vara en person du har svårt för eller att du ska framföra ett budskap som är svårt. Eller du kanske helt enkelt ska lyssna på en person som har det svårt. Vad gör du, hur är du? Hur förbereder du dig? 

Vi har alla varit i situationer när vi behöver samtala om sådant som är jobbigt och svårt. Kanske du är en som älskar att kliva rakt in i det och att det dessutom brukar bli bra för alla inblandade. I sådana fall; Stort grattis!
De flesta av oss däremot undviker att ta i det obehagliga. Vår hjärna hjälper oss att undvika obehag genom att skjuta på det, "glömma" bort det eller helt enkelt strunta i det. Men undviker vi det blir det bara värre…. 
Så hur kan du göra då när du ska ha ett svårt samtal?

1. Tänk igenom vilken attityd du har.
Har du redan innan bestämt dig att personen är problemet så är du problemet. Välj en så öppen inställning som möjligt:
”Vi ska hitta en lösning” eller ”Vi har ett problem”

2. Skapa en struktur för samtalet.
Skapa en struktur och berätta om samtalets olika delar i början av samtalet.
Var den som håller i samtalet hela vägen. Det skapar trygghet för den andra.

3. Var tydlig. Med vad du står och vad du uppfattar.
Du behöver inte hålla med för att kunna återberätta vad du har hört.Använd jag-budskap. Dina intryck, det du hör, ser och känner kan ingen säga emot, de är dina.
Var även tydlig med resultatet, vad samtalet ska mynna ut i, om det går.

Det här ämnet finns det så mycket att skriva och resonera om så det här är första delen av flera. Mer kommer om 14 dagar. Om det här ämnet är viktigt för dig, hör av dig med input och frågor så är du med och utformar nästa verktygslåda.
 
NYTT PÅ GÅNG
Lanseringen av min utbildning Mitt inre ledarskap i en ny tappning kommer snart. Det nya och kompletterande formatet är en helautomatiserad 10-veckorsutbildning där du utvecklas i egen takt.
Du får ett avsnitt i inkorgen varje vecka och laddar ner filmer, ljudfiler och dokument och väljer när och hur du vill lära dig utifrån vad som passar dig bäst. Den här utbildningen ger dig en inre ledarplattform och skapar trygghet och tydlighet oavsett vilken roll du har i ditt arbetsliv.
Jag återkommer med mer info i nästa verktygslåda.

Nu önskar jag dig härliga veckor framöver.
Vi hörs snart igen,
Kram Filippa

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-