Screenshot 2018-03-13 16.46.06

Positivt tänkande ingen motsats till negativt tänkande

Har sett ett program som jag verkligen rekommenderar. Det inbjuder till att lyssna, tänka och tycka till om ämnen som är intressanta. Tempot är lugnt och ämnet hinns med.
 
I söndags tittade jag på Idévärlden som handlade om negativt tänkande. Filosofen Ida Hallgren hävdar att negativt tänkande gör världen bättre och oss till bättre och lyckligare människor. Att det positiva tänkandet är ytligt och inte till nytta eller som hon säger, det positiva tänkandet är en förbannelse.
 
Jag har alltid fokuserat mycket på positivt tänkande, redan som idrottare på 70-talet (Willi Railo, hette gurun då…) och utgått från vad vi vet om hjärnan. Att det vi tänker på växer, att hjärnan inte gör skillnad mellan en tänkt tanke och en faktiskt händelse. Att vi spontant tänker så mycket mer negativa tankar än positiva. Att hjärnan är byggd för att överleva mm mm. Att vi behöver mental träning. Har även läst positiv psykologi som menar att den positiva psykologin inte enbart handlar om att fokusera på det som är positivt utan på helheten, både det positiva och det negativa. Vi har allt. Vi kan sen välja vad vi lägger vårt fokus på.
 
Opponenterna i programmet, Johan Norberg och Martin Nyström, säger att det kritiska tänkandet är viktigt. Jag håller helt med. Med det kritiska tänkandet hamnar vi inte i ytligt ja-sägande, enbart cheerleading-känslan, ”kom igen nu, tänk positivt!”.
Det kritiska tänkandet, som inte är det negativa tänkandet, får oss att hålla oss vakna. Inte köpa allt. Skulle vilja sända mer kritiskt tänkande västerut i världen just nu!
 
Jag tänker fortsätta vara en positivt tänkande varelse med det kritiska tänkandet aktivt. Jag känner det jag känner, tillåter mig alla tankar och känslor, även de negativa. När jag gör det kan jag sen rikta mitt fokus dit jag vill. 

Är du nyfiken på min verktygslåda, min fria utbildning med ledarskapstips, som kommer i din mejlkorg varannan fredag anmäl dig på på www.coactive.se.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-